Nieuws uit Berkelland jaaroverzicht 2021 deel 3


BERKELLAND – In 2021 hebben we mooie verhalen in ons krant gepubliceerd. De komende dagen nemen we jou nog even mee terug door 2021. Wat gebeurde er ook al weer in dit, toch wel weer, bijzondere jaar. Vandaag de maanden juli, augustus en september.

Juli

Geert Snijder werkte bijna 50 jaar bij Reith Electrotechniek in Neede
NEEDE – Jobhoppen is populair, daarom zie we steeds minder vaak werknemers die al lange tijd in dienst zijn bij hun werkgever. Dat ze er nog wel degelijk zijn bewijst Geert Snijder uit Borculo, hij werkt al van jongs af aan bij Reith Elektrotechniek in Neede. Het begon, net als bij zoveel, voor Geert allemaal met een bijbaan. Hij werkte er in de vakanties. En volgde de LTS. Nadat hij klaar was met school kwam Geert ineens niet meer in de vakantie. Tony Reith, de vader van de huidige directeur Jeroen Reith, miste hem en belde op een gegeven moment Geert maar eens op. Die vertelde dat die klaar was met school en nu echt aan het werk ging. Tony Reith gaf aan dat dit gerust bij hem kon. Geert bedacht zich geen moment en kwam direct richting Neede. Een weg die hij vervolgens nog ruim 49 jaar lang zou gaan. Geert ging in juli van dit jaar met pensioen.

Augustus
Zorgen bij agrariërs om Jacobskruiskruid
BERKELLAND – Agrariërs maken zich zorgen over het ecologische maaibeleid dat steeds meer Achterhoekse gemeenten hanteren. Planten en onkruid krijgen steeds meer ruimte om te groeien in de bermen, wat ook zorgt voor een opkomst van het giftige Jacobskruiskruid op het boerenland omdat het zaad het land op waait. “Wij noemen het ook wel de sluipmoordenaar onder ons vee”, vertelt Willy Erinkveld, eigenaar van recreatieboerderij De Melktap in Geesteren. “Vroeger was er een ander maaibeleid, toen werd er veel eerder gemaaid. Het onkruid stond daardoor nog niet in bloei. Doordat er nu later wordt gemaaid, komt het Jacobskruiskruid in bloei en kan het zaad via de wind op onze weilanden en akkers terechtkomen.” De dieren eten het Jacobskruiskruid niet op als het in het weiland staat, omdat er een geur aan het onkruid zit die de dieren afschrikt. Als het Jacobskruiskruid terecht komt in het maaisel en het hooi, dan gaat de geur er vanaf en eten de dieren het volgens Erinkveld wel op. Dierenarts Wim Schaap laat weten dat een enkele plant niet gevaarlijk is, maar als de dieren een grote hoeveelheid van de plant met de stof alkaloïde eten, het wel gevaarlijk en zelfs dodelijk kan zijn. Schaap: “De alkaloïde wordt afgebroken in de lever en dan ontstaat er een gifstof waardoor er levercellen kapot gaan. Het dier krijgt dan leverschade en daardoor ook andere problemen, daar kunnen ze dan uiteindelijk aan sterven. Het probleem stapelt zich in de jaren daarna op omdat de schade in de lever niet meer herstelt.”

September
Bohero viert 30ste verjaardag met opendagen
BORCULO – Op 7 juli 2021 bestond Humanitaire stichting Bohero in Borculo 30 jaar. Deze mijlpaal wordt gevierd gedurende drie dagen. Op donderdag 30 september, vrijdag 1 en zaterdag 2 oktober zal er rondom de winkel aan de Oude Needseweg in Borculo van alles te beleven zijn. Al 30 jaar is Bohero een begrip in Borculo, maar eigenlijk gaat de historie nog verder terug. Zo weet Bohero directeur Allard Podde (75) ons te vertellen. “In de jaren 70 is de raad van kerken al begonnen met het concept dat goederen kunnen worden hergebruikt”.

 

Scroll naar boven