Cliëntondersteuner: schakel tussen verschillende vormen van ondersteuning


BERKELLAND –  Een cliëntondersteuner, veel mensen weten niet wat dat is en wat die persoon doet. Dat is jammer, want mensen worden met deze vorm van ondersteuning erg geholpen. Binnen het brede landschap van zorg, hulp en ondersteuning kan het namelijk best lastig zijn om de weg te vinden. Een cliëntondersteuner kan dan adviseren en meedenken. Een soort van wegwijzer die Berkelland kent, zodat een inwoner weer zo zelfstandig mogelijk verder kan. Stichting MEE Samen en gemeente Berkelland willen dat cliëntondersteuning vanaf 2023 er zo uit komt te zien.

In de gemeente Berkelland kwamen cliëntondersteuners van Stichting MEE Samen tot nu toe vooral in beeld bij inwoners die met een hulpvraag bij het sociale wijkteam Voormekaar aanklopten. In 2023 verandert dit. “We merken namelijk dat het voor inwoners best lastig kan zijn om de weg te vinden als het gaat om hulp en ondersteuning. We willen dat dit verbetert. De cliëntondersteuner van MEE is onafhankelijk en de wegwijzer tussen die verschillende vormen van ondersteuning”, vertelt wethouder Betsy Wormgoor. “De cliëntondersteuner weet wat de gemeente doet en is tegelijk bekend met de mogelijkheden van hulp in de buurt. Samen met de inwoners en hun netwerk zoekt de cliëntondersteuner naar een goede oplossing en verwijst waar het nodig is,” vult Stephan Reusken, regiomanager van MEE, aan.

Met welke vragen kunnen inwoners terecht?
Stephan Reusken: “Dat is best breed, maar denk aan vragen over zorg, welzijn, opvoeden, opgroeien of mee kunnen doen. De cliëntondersteuner van MEE is voor alle inwoners van alle leeftijden en op alle levensgebieden. Hij of zij bekijkt waarmee de inwoner geholpen is.” De cliëntondersteuners van MEE zoeken dan ook de verbinding tussen opgeleide en vrijwillige ondersteuning. En weten wat er allemaal aan hulp aanwezig is in Berkelland. Betsy Wormgoor: “Voormekaar kan 1 van die mogelijkheden zijn waarnaar hij verwijst, maar dat hoeft niet. Een passend antwoord kan ook worden gevonden bij een lokaal vrijwilligersinitiatief, een buurthuis of bibliotheek.”

Kunnen we dan nog wel spreken over cliëntondersteuning?
Stephan Reusken: “Nee, eigenlijk niet. Wij noemen het liever ‘inwonersondersteuning’. De term cliëntondersteuning veronderstelt namelijk dat er een afhankelijkheidsrelatie is. En dat is juist niet de bedoeling. We zijn er om inwoners te helpen en te zorgen dat ze in de toekomst bij een nieuwe vraag zelf aan de slag kunnen gaan.” Betsy Wormgoor: “Precies. Inwoners moeten zichzelf niet zien als een cliënt die om hulp vraagt. Een inwoner krijgt advies zodat hij of zij zoveel mogelijk zelf weer verder kan. Vanuit de landelijke overheid is de naam cliëntondersteuning bedacht, maar ik hoop dat we over een tijdje een andere en meer gepaste term gebruiken.”

Hoe kunnen inwoners van Berkelland per 2023 bij de cliëntondersteuners van MEE Samen terecht?
Stephan Reusken: ”De cliëntondersteuners starten in 2023. Er komen 2 vaste gezichten die nauw samenwerken met de gemeente en die met vrijwilligersorganisaties de komende tijd een netwerk opbouwen. Daarnaast werken we hard aan de bekendheid, zodat inwoners weten dat zij bij ons terecht kunnen.” Betsy Wormgoor: “Mijn ideaalbeeld is dat inwoners met de inzet van deze cliëntondersteuners de eigen regie weer in handen hebben en zich beter kunnen redden. Dat brengt zoveel goeds in het leven, dat gun ik iedereen.”

Meer informatie over cliëntondersteuning, werkwijze en contactgegevens volgt in 2023.

Scroll naar boven