GELSELAAR – “Jammer dat het weer voorbij is”, verzuchtte vrijdagmorgen een basisschoolleerling aan het slot van de herdenking van de oorlog in en rond Gelselaar, nadat op de begraafplaats bij het oorlogsgraf van Leendert Rooiman bloemen waren gelegd. Met zijn opmerking tekende hij goed de sfeer en grote betrokkenheid van alle kinderen bij deze bijzondere activiteit. Twee jaar geleden werd dit voor de eerste keer gedaan.
Hooligans
Namens de voor de jeugd actieve Gelsterse Hooligans organiseerden Daan Bomhof, Raymond Koetsier en Dick Leuverink in samenwerking met de G.A. van de Lugtschol, Wim Kossink, Daan Uenk en Arend Heideman opnieuw deze sobere maar indrukwekkende herdenking, opdat wij niet vergeten. Vanwege de regen kon dit bij de herdenking van Gelselaar op 1 april van de bevrijding niet doorgaan. Leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool trokken in oude legervoertuigen langs verschillende plekken in Gelselaar, waar de verhalen over allerlei aspecten van de oorlog werden verteld. Wim Kossink informeerde zo over onderduikers, Daan Uenk over de beschieting aan het einde van de bezettingstijd door de geallieerden van een Duits rijtuig en Daan Bomhof over het op 14 maart 1942 aan de Beumerweg neergestorte Duitse jachtvliegtuig. Bij de begraafplaats bracht Arend Heideman het verhaal over Leendert Rooiman, die na verraad door de Duitsers eind 1944 zo zwaar is mishandeld voor zijn hulp aan onderduikers, dat hij aan de gevolgen hiervan is overleden.
Mishandeld
Rooiman woonde in het Noordijkerveld, werd mishandeld in Diepenheim en is overleden in het Duitse Vreden. Enkele maanden hierna werd zijn dochter Lenie geboren. Lang bleef hij bij allerlei herdenkingen buiten beeld. Een bord van de oorlogsgravenstichting bij de begraafplaats bracht hier drie jaar geleden verandering in. De actieve vrijwilligersgroep van de Gelselaarse begraafplaats heeft er voor gezorgd, dat er nu ook een informatiebord bij staat over hem.
Foto’s: Dick Leuverink