Inburgeren in Berkelland gaat in 2022 op een nieuwe manier


BERKELLAND – Tot op heden moesten nieuwkomers in Berkelland hun inburgering zelf regelen. Het was hun eigen verantwoordelijkheid om dit met een lening af te ronden. Een nieuwe wet geeft de regie weer terug aan de gemeente. Het doel is dat inburgeraars zo snel mogelijk meedoen in Nederland. En dat ze zo snel mogelijk werk vinden.

De Brede Intake van de inburgeraar start al in het AZC met een warme overdracht; de leerbaarheidstoets geeft aan of het wel of niet mogelijk is om binnen 3 jaar op taalniveau B1 in te burgeren. Samen met de inburgeraar wordt een persoonlijk Plan Inburgering en Participatie (PIP) opgesteld. De nieuwkomers krijgen een jaar lang maatschappelijke begeleiding. Een half jaar lang worden zij financieel ontzorgd en krijgen zij een training in financiële zelfredzaamheid.

De inburgeraar krijgt een aanbod voor een leerroute:

  • Onderwijsroute, (voorbereiding op vervolgonderwijs)
  • B1-route (combinatie taal en werk)
  • Zelfredzaamheidsroute

Daarnaast volgt de inburgeraar de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP) en het ParticipatieVerklaringsTraject (PVT), gericht op de kernwaarden van de Nederlandse samenleving en op meedoen in die samenleving.

De inburgeraar heeft 3 jaar de tijd voor de inburgering.

Berkelland is al enkele jaren voorbereid op de nieuwe Inburgeringswet. Er is een integraal plan ‘Meedoen in Berkelland, help the people to help themselves’ en een opgaveteam vluchtelingen, onder andere met professionele maatschappelijke begeleiding en een regisseur voor alle nieuwkomers.

Het plan steunt op een professionele poot, met begeleiding door gemeente, SDOA, Interbeek Support, Voormekaar en ProWonen en een vrijwillige poot met ondersteuning door maatjes(groepen), taalmaatjes en tal van vrijwilligers uit het maatschappelijke veld.

Enkele taken en rollen worden opgepakt door SDOA/Fijnder. Het programma-aanbod voor de leerroutes is regionaal ingekocht. Resultaat van de aanbesteding was:

  • Onderwijsroute: HAN/ Radboud Universiteit (HBO, WO) en Graafschap College (MBO)
  • B1-route en Zelfredzaamheids-route: TopTaal en Interbeek Support

Alle processen worden geregisseerd door de gemeente. De maatschappelijke begeleiding en het wekelijkse spreekuur blijven verzorgd worden door Interbeek Support. De ondersteuning van de gezinshereniging blijft bij Vluchtelingenwerk. De toewijzing van de woningen blijft bij ProWonen. De inzet van maatjes, vrijwilligers, cultuurverbinders en sleutelpersonen blijft de warme mantel van de inburgering.

Scroll naar boven